Gastronomiczne obiekty, które stosują w kuchni dużo różnych tłuszczy, dbać muszą o ich właściwą utylizację. Wylanie bezpośrednio do kanalizacji nie może mieć miejsca, bowiem przepisy na to nie pozwalają. Z tego też powodu w takim przypadku niezbędne będzie zainstalowanie odpowiedniego separatora tłuszczu, jaki oczyści odpowiednio ścieki z takich substancji. Przy montażu separatora trzeba mieć na uwadze parę ważnych spraw. Przede wszystkim powinien on zostać dobrany parametrami do tego, co będzie spływać do niego z kuchni.
Dodatkowo ustawić go trzeba w takim miejscu, żeby zapewnić łatwość dostępu. Jest to spowodowane tym, że regularnie wykonywać będzie trzeba serwis separatorów, i firma która się tym będzie zajmować musi mieć możliwość dojechania. Rzecz jasna firmy z tej branży gotowe są na wiele różnych sytuacji, posiadają też sprzęt mający duży zasięg, lecz czasem mogą się zdarzyć przypadki, że nawet to może nie pomóc. W zasadzie wszystko jest do zrobienia, ale jeśli będzie trzeba wykonywać jakieś nietypowe działania, to być może czyszczenie separatorów cena również będzie trochę inna.
Przy użytkowaniu separatora w jego wnętrzu gromadzić się będą oddzielone tłuszcze, z tego też powodu co pewien okres czasu trzeba je wywieźć. Taki czyszczenie separatorów tłuszczu Śląsk wykonane być musi przez firmę mającą konieczne pozwolenia, a także wspominany wcześniej pojazd do przewożenia takich zanieczyszczeń. Przeważnie tego typu serwis należy wykonywać raz na miesiąc, ale w każdym przypadku należy indywidualnie to ustalić.