Zdrowie

Tężyzna fizyczna a uroda – jakim sposobem dbać?

Lato obfituje w wiele owocowych frykasów, na które z tęsknotą czekamy przez większą część roku. Nie ma lepszych witamin, jak te, pochodzące ze dopiero co zerwanych z drzewa czy krzaka owoców, dojrzałych w słońcu, przepojonych zapachem świeżości.

Niemalże każdy owoc jest o wiele bardziej wartościowy od barwnej tabletki witaminowej z apteki. Których witamin dostarczamy organizmowi podjadając w ogrodzie? Truskawki pojawiają się na krótko, przyzwoicie jest więc maksymalnie wykorzystać ich walory. Są zdumiewającym źródłem witamin C, A oraz B. Ułatwiają przyswajanie żelaza z innych towarów, poprawiają trawienie tłuszczu i białka, zmniejszają ciśnienie i neutralizują substancje rakotwórcze – wypróbuj tabletki na odchudzanie acai berry. Przyzwoicie wpływają na nasz nastrój. Czy ktoś wie, że czereśnie opóźniają proces starzenia? Zawierają dużo witaminy C, A, B i flawonoidy. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym spowalniają starzenie się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn. Maliny są dostatnim źródłem witaminy C oraz błonnika.

Prócz innych składników mineralnych mają witaminę E i kwas foliowy. Witamina C wzmacnia naszą klarowną odporność – sok malinowy jest w wielu przypadkach używany przy przeziębieniach i stanach grypowych. Muszą zajadać się nimi kobiety planujące ciążę – ze względu na sporą ilość kwasu foliowego. Wiśnie, których jesteśmy w stanie spotkać parę odmian, zawierają także witaminę C, korzystnie działają na cerę, oczyszczają organizm ludzki z toksycznych substancji. Poprawiają pracę układu krążenia. Pamiętajmy wobec tego o podskubywaniu takich witamin prosto z krzaka, jednak też o tym, iż z ich ilością nie należy przesadzać.