Bożonarodzeniowy okres to wiele tradycji i zwyczajów, jakie od lat są z nami. Dużo osób zupełnie sobie nie wyobraża tego czasu bez dzielenia się opłatkiem, i faktycznie we wszystkich domach te niewielkie, białe chlebki po prostu są. Bo przecież opłatki to po prostu woda wymieszana z mąką, a potem krótko wypieczona w piecu.
Symbolika opłatka jest bardzo duża, a spożywanie go zaczęło się już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. To wtedy właśnie opłatek zyskał miano symbolu duchowej komunii, zaczęto go też zabierać dla osób, które nie mogły z różnych przyczyn brać udziału we mszy.
Wraz z upływem czasu stał się też symbolem wigilijnego pojednania, co ciekawe nie tylko w naszym kraju, lecz również paru innych. Zwyczaj dzielenia się opłatkami jest bowiem praktykowany również we Włoszech, na Słowacji czy w Czechach. Produkcja opłatków jest stosunkowo prosta, bowiem są one złożone jedynie z dwóch składników, to znaczy wody i mąki.
Po odpowiednim zmieszaniu taka masa prasowana jest następnie na cienkie płaty i przez kilka minut pieczona w gorącym piecu. Później płaty te są cięte, pakowane i przesyłane do sklepów i kościołów. Tradycyjne opłatki na święta są w białym kolorze, i takie właśnie pojawiają się na naszych stołach, ale można też dostać kolorowe, przeznaczone dla zwierząt. Niejednokrotnie na opłatkach są tłoczone rozmaite motywy, odbywa się to przy pomocy odpowiednich pras. Takie motywy mają najczęściej wymiar religijny, lecz też spotyka się motywy świeckie, takie jak zamki, pałace czy rośliny.
+Tekst Sponsorowany+